Historie van Circus Mikkenie
Mijn oudoom Frans Mikkenie was in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw een bekende circusdirecteur. De naam Mikkenie is inmiddels in de vergetelheid geraakt, maar toen ik nog klein was, kreeg ik als ik mijn naam noemde steevast de vraag te horen: ‘familie van …?’. Ik ben geboren in 1975, dus ik denk dat men eigenlijk doelde op het Circus Mikkenie van Rob Ritman dat van 1977 tot en met 1981 door Nederland reisde. Mijn familie was niet bij dat circus betrokken, er was alleen toestemming verleend om onze naam te gebruiken. Desalniettemin werd ik wel erg nieuwsgierig naar Circus Mikkenie en besloot ik op 16-jarige leeftijd maar eens in de geschiedenis te duiken. Ik heb er ondertussen heel wat over kunnen lezen en ben een fervent verzamelaar geworden van objecten die met dit circus te maken hebben. Ik wil jullie hierbij graag het verhaal van Frans Mikkenie en zijn circus vertellen.
Frans Mikkenie werd in 1903 in Maastricht geboren als zoon van een opzichter van een aardewerkfabriek. Zijn jeugd bracht hij door aan de Markt 76, waar zijn vader de uitbater van een café zou worden, toen Café Neuf genaamd, later Neuf et le Commerce en nu een McDonald’s. In 1918 verhuisde het gezin naar Vrijthof 12, alwaar ze Hotel Phoenix hadden gekocht. Dat hotel zou bepalend worden voor Frans’ toekomstige carriere als impresario en circusdirecteur.
Vanaf 17-jarige leeftijd ging hij regelmatig voor zijn vader in Maastricht en omgeving op zoek naar orkesten die in het hotel zouden kunnen optreden. Toen andere hoteleigenaren en kroeguitbaters hem gingen vragen om dit ook voor hen te doen, besefte hij dat hij hier wel eens veel geld mee zou kunnen verdienen. In 1925 richtte hij in Heerlen het Internationaal Concert- en Theaterbureau op en werd impresario. De zaken liepen zo goed dat Frans besloot om zijn bureau negen jaar later te verhuizen naar het centrum van de variété en kleinkunst in Nederland, Amsterdam.
In de dertiger jaren wist hij een monopoliepositie te bemachtigen als impresario van grote buitenlandse circussen, zoals Strassburger, Bouglione en Sarrasani, die hij naar Nederland haalde. En toen de Duits-joodse circusfamilie Strassburger vlak voor de tweede wereldoorlog vanwege het nazi-regime haar circus moest verkopen en Duitsland moest ontvluchten nodigde Frans deze mensen uit om naar Nederland te komen en stelde hij hen voor om hun circus voort te zetten met hem als mededirecteur. Dit nieuwe circus kreeg dan ook de naam Mikkenie-Strassburger. Dit betekende voor de Strassburgers dat ze uit de handen van de Duitsers konden blijven, omdat Frans contacten had met hoge rijksambtenaren. Zo is ook een aantal medewerkers van Frans’ impresariaat aan de bezetter ontkomen. Het Circus Mikkenie-Strassburger trad regelmatig op in Theater Carré en het circusgebouw in Scheveningen en ging zelfs op tournee door Denemarken. Het circus bood overigens ook onderdak aan heel wat onderduikers die probeerden de Arbeitseinsatz te ontvluchten.
In 1947 ontstonden er bij Frans plannen om een eigen circus op te richten. Hij stapte voor de benodigde financiën naar de overheid en wist een flinke subsidie los te krijgen om de tent en het wagenpark te kunnen laten bouwen. Frans beloofde dat hij met het nieuwe circus buitenlandse deviezen naar Nederland zou halen. Circus Mikkenie is nu nog steeds het enige circus ooit dat overheidssubsidie heeft ontvangen.
In 1948 was het zover: het Nationale Nederlandsche Circus Frans Mikkenie ging in première in Rotterdam. Er werd niet opgetreden in een traditionele chapiteau maar in een moderne, aluminium kiosk die door de tentenbouwer Ribbens uit Bergen op Zoom vervaardigd was. Er was daarbij zoveel aluminium gebruikt, 25.000 kilo, dat tijdens de productieperiode de rest van Nederland een aantal maanden zonder zat. De kiosk bood plaats aan 4.000 toeschouwers, die door de unieke constructie allen vrij zicht hadden op de piste. Het opzetten kostte echter wel veel tijd. De prachtige façade van 43 meter lang was ontworpen door de eveneens uit Bergen op Zoom afkomstige kunstenaar Louis Weijts. Het wagenpark bestond uit 50 wagens: zware zeswielige Mack-trucks en vele opleggers en salonwagens, zoals Frans de woonwagens noemde.
Voor het programma werden grote acts van andere circussen geëngageerd. Zo kon Frans Mikkenie elk jaar een nieuw programma bieden met topartiesten.
Frans bracht in het jaar 1948 een programma met onder andere paardendressuur door Maurice Houcke, de clowns 3 French, Fritz Ohme met Circus Knie’s olifanten, de beroemde tijgerdompteur Gilbert Houcke en de jongleur Jacky Lupescu met zijn assistente Eliane Knie, met wie Lupescu later ook in het huwelijk trad. Ze gingen al vrij snel naar België en Luxemburg, waar het circus een enorm succes bleek. Frans Mikkenie kon dan ook bij terugkomst in Nederland voor de afsluiting van de tournee melden dat hij vele Belgische en Luxemburgse Francs verdiend had, zoals hij beloofd had te zullen doen.
In het tweede seizoen werd weer gekozen voor een uitgebreide tournee door België en Nederland. Een aantal artiesten uit het eerste seizoen was nu ook weer van de partij. Echter de beroemde clowns Pipo & Rhum, koorddanser Gene Detroy en de Marquis chimpansees, bekend van de televisie, waren nu ook aan het programma toegevoegd. Toen bleek dat in België de speelplaatsen Antwerpen en Brussel kwamen te vervallen, besloot men naar Spanje te vertrekken. Het achtdelige verslag van de avontuurlijke tocht naar het zuiden en over de Pyreneeën van journalist Barend Maaskant in het Algemeen Dagblad werd destijds beroemd en is zelfs in een boekje uitgegeven. Het circus trad in november en december 1949 op in Barcelona, Valencia en Madrid.
De, door hoge benzineprijzen in Spanje gedwongen, vervroegde terugreis naar Nederland, waarbij er ook getourd zou worden in Franse speelplaatsen, werd een groot fiasco. Het circus mocht van de Franse autoriteiten alleen onder de naam ‘Amar’ spelen en de wagens moesten zelfs overgeschilderd worden. Het Franse Circus Amar was echter vlak daarvoor al in dezelfde speelplaatsen geweest. Het Franse publiek was niet van plan om zo kort achter elkaar naar ‘hetzelfde’ circus te gaan kijken. Er werden enorme verliezen geleden en de Franse overheid besloot het circus als waarborg in Frankrijk te houden. Frans Mikkenie wist echter zijn circus stiekem de grens over te brengen naar het Belgische plaatsje Erkeline.
De speelplaatsen in Nederland waren al vergeven aan de andere grote Nederlandse circussen en dus vertrok men in de zomer van 1950 naar Italië. De première in Rome was een groot succes. Het publiek stroomde massaal toe. Dit keer was er ook weer een topprogramma samengesteld met onder andere Karl Kossmayer en zijn ezel en de leeuwen van Erie Klant. Na Rome werden nog meer Italiaanse plaatsen aangedaan, waarbij in Livorno na een wolkbreuk 60 centimeter water kwam te staan in de kiosk. Na deze tournee werd het circus voor een tijdje opgeslagen in achtereenvolgens Essen in Duitsland en Haarlem.
De tournee van 1951 werd gestart in Rotterdam en na vier plaatsen in Nederland vertrok het circus weer richting België en Luxemburg.
In 1952 werd een groots programma gebracht om het lustrum van het circus en het 25-jarig jubileum van Frans als impresario te vieren. Uit Hollywood werd de destijds van films als Jungle Book, Elephant Boy en Thief of Baghdad bekende acteur Sabu gehaald om de olifanten te presenteren. Miss Belita (Klant) deed een act met leeuwen, die vlak daarvoor nog gebruikt waren voor de film Quo Vadis. Verder waren er onder andere de Cumberland-Jockey’s van het beroemde Amerikaanse circus Ringling Bros. and Barnum & Bailey en Mr. Petoletti met zijn shetlandpony’s. Een groot aantal plaatsen in Nederland werd aangedaan. Op 18 oktober 1952 werd Frans tijdens een grote galavoorstelling in Amersfoort gehuldigd. Hierbij waren vele prominente gasten aanwezig, zoals de voorzitter van de Tweede Kamer Kortenhorst, de schrijvers Godfried Bomans en Anton van Duinkerken, de directeur van de KLM Albert Plesman, de burgemeester van Maastricht Baron Michiels van Kessenich en de directeur van DAF Hub van Doorne.
Het seizoen 1953 ving onder een andere naam, Hollywood Circus, aan met een galavoorstelling in januari in Brussel waarbij Prins Albert, de huidige koning van België, aanwezig was. Hans Strassburger trad er samen met Frans’ echtgenote Vibeke op met hun paarden. In de zomer van dat jaar vertrok het circus, dit keer weer onder de naam Circus Frans Mikkenie, op uitnodiging van de Duitse circusdirectrice Paula Busch naar Duitsland, waarbij het Duitse Circus Franz Althoff bij wijze van ruil in Nederland op tournee ging. Sabu en Miss Belita waren er weer bij en Jean Michon had een act met zijn ijsberengroep. Het was wederom een groot succes.
In 1953 kwam de detectiveroman Circus Mikkenie van de schrijver Havank uit, na een volgens de achterflap van het boek ‘langdurig en innig contact’ tussen Frans en de schrijver. Het boek zou vele herdrukken kennen in de populaire Zwarte Beertjes-reeks van Bruna.
Frans koos in 1954 voor een volledig andere opzet. Mede geïnspireerd door wat hij in Spanje gezien had, besloot hij nu te gaan reizen onder de naam Circo Español. Het was een revue-circus met in plaats van een piste een theaterpodium. De Spaanse zangeres en filmactrice Nati Mistral was een van de publiekstrekkers. In april sloeg echter het noodlot toe, Frans kreeg een ernstige maagbloeding tijdens een voorstelling in Goes. Hij moest direct geopereerd worden en in juni werd hij naar Amsterdam gebracht voor nog een operatie, waar hij uiteindelijk op 24 juli, slechts 51 jaar oud, overleed. Het circus was op dat moment in Berlijn en zijn echtgenote Vibeke had inmiddels de leiding op zich genomen. Het circus miste echter de bezielende leiding van Frans Mikkenie en het ging dan ook nog in datzelfde seizoen failliet.
In 1977 prijkte de naam Mikkenie echter weer boven op een circustent toen Rob Ritman besloot zijn Circus Mariska om te dopen in Circus Mikkenie. Dit voor Nederlandse begrippen vrij grote circus heeft nog bestaan tot 1981.
Hoi,Na een korte zoektocht op het internet kwam ik dit artikel tegen. Erg leuk om te zien dat u er ook veel intresse in heeft. Ik schrijf dit berichtje met een vraag waar u me misschien verder mee kunt helpen. Mijn opa heeft vroeger bij het circus gezeten als clown/goochelaar. Bij mijn weten heeft hij bij circus mikkenie gewerkt als clown. Bent u in uw onderzoek de naam Harry pitt de lustige vagebond tegengekomen?
Ik hoor heel graag van u.
Met vriendelijke groet Emmie van der Mooren (meisjesnaam Dieterman)
Beste Emmie, die naam zegt mij helaas niets. Misschien werkte hij in het Circus Mikkenie van Rob Ritman (jaren 70/80) en niet in die van mijn oudoom (jaren 40/50)? Van het Circus van Ritman heb ik wel programmaboekjes. Ik zal die eens nakijken, want de artiesten die daar optraden ken ik niet zo goed. Met vriendelijke groet, Remko Mikkenie
Ik zie nu je berichtje pas, mijn opa was in de jaren 40/ 50 bij het circus.
Ik heb een krantenartikel waarin staat dat erin Leuven een leeuw van het circus ontsnapt was. Hij had 1 van de medewerkers in zijn been gebeten. Dat was mijn opa.
Ik ben benieuwd of dit idd. Bij jullie circus was.
Groetjes Emmie
Beste Remco,
Dankjewel voor deze uitgebreide geschiedenis van delft stukje unieke Nederlandse geschiedenis. Zelf ben ik ietwat een enthousiast voor circus, vaudeville etc. Via een kringloopwinkel ben ik ooit in het bezit gekomen van een witte kop en schotel van Circus Mikkenie van Petrus Regout, zodoende dat ik op zoek ging naar de geschiedenis. Weet je toevallig uit welke tijd deze komen? In ieder geval nogmaals dank voor dit fascinerende verhaal!
*delft = dit…
Hallo Jeroen, wow, ik wist niet eens van het bestaan af van dit kopje en schoteltje. Kan je mij een foto sturen? Het moet uit de periode tussen 1948 en 1954 stammen, want toen was het Circus Mikkenie actief. De vader van de circusdirecteur was ooit rond 1900 zelf opzichter in een aardewerkfabriek in Maastricht. Later had hij daar een café en een hotel. Misschien heel brutaal, maar wat zou je willen hebben voor het kopje en schoteltje? Met vriendelijke groet, Remko Mikkenie
Oh wat gaaf! Ik moet zeggen dat ik er moeilijk afstand van zou kunnen doen gezien ik het zelf ook een geweldige vondst vond. Niet vanwege de waarde ofzo, maar puur vanwege de uniciteit. Ik kon er dan ook geen enkele vinden online en nogmaals ik heb een diepe liefde voor deze wereld. Ik kan in ieder geval een foto sturen en wellicht kunnen we verder onderhandelen 😉 Stuur mij even een emailadres en dan komt de foto sowieso jouw kant op
overigens is het me totaal niet om enige financiële waarde te doen, verhalen zijn zoveel mee waard <3
Beste Ron, graag zou ik van jou een opgave ontvangen waaruit blijkt of er ook nog andere dompteurs
door Frans Mikkenie zijn ingehuurd. Voorzover dat het geval was verneem ik graag naam/namen per jaar en opgave gepresenteerde diersoort(en).
Bij voorbaat hartelijk dank, en vriendelijke groet,
Beste Peter, dank voor uw reactie, maar ik ben Remko Mikkenie. Ron is mijn neef. Dit is mijn website. Ik kan wel al mijn programmaboekjes er even op napluizen. Ik kom er zo snel mogelijk op terug. Vriendelijke groet, Remko Mikkenie
Ik heb als jonge jongen Sabu met zijn olifanten in optocht de Deventer binnenstad zien binnenkomen.Heb er ook nog een foto van.
Wow, dat is wel heel leuk. Ik ben benieuwd naar de foto. Ik heb ook nog heel veel foto’s van Sabu, onder andere uit een erfenis. Sabu woonde destijds bij mijn oudoom de circusdirecteur. Met vriendelijke groet, Remko Mikkenie
circus Mikkenie heeft overwintert in Essen in Belgie bij de nederlandse grens en niet in de duitse stad Essen
groeten Ton Brands
Beste Remco,
Er zijn enkele foto’s in omloop met daarop een circuspaard dat door Havank een krans krijgt omgehangen. Zomaar een gekke vraag vanuit de Havankstichting Mateor: hadden de paarden in het circus namen? En zo ja, is bekend hoe dit specifieke paard heette? De foto’s zijn je waarschijnlijk wel bekend, maar voor de meelezers op dit formum een link naar zo’n foto: https://www.beeldbankgroningen.nl/beelden/detail/6fbff218-6086-2bb3-3ed4-8db87bf70ffb/media/b099d2cd-3990-51db-ddd4-8fbc2783eafd?mode=detail&view=horizontal&q=havank&rows=1&page=1
Met complimenten voor deze site en het openbaren van de historie,
Een hartelijke groet,
Joost Rövekamp
Hallo Joost,
Dank voor de reactie en de complimenten :-). De foto’s zijn mij zeker bekend. Ik heb zelf de originelen :-). Ik heb een album vol met foto’s van deze avond. Ik heb ook een menukaartje van het diner van diezelfde avond waarop Havank in zijn eigen handschrift het boek aankondigt, dat toen trouwens nog een andere werktitel had. Ik heb dit ooit wel eens gedeeld met iemand van uw stichting.
De paarden zullen vast hun eigen namen hebben gehad, maar die weet ik niet. Ik weet alleen de namen van de artiesten. De vrouw die hier afgebeeld staat is Frans’ vrouw Vibeke.
Toevallig ben ik morgen en overmorgen in Leeuwarden. Weet u of er nog een naambordje Circus Mikkeniepad is? Die wil ik graag fotograferen. Ik zou ook graag willen weten of u nog meer beeldmateriaal of informatie heeft die ik misschien nog niet heb.
Met vriendelijke groet, Remko Mikkenie
Wat mooi dat u zoveel weet van dit circus!
Ik ben al een hele tijd bezig om de geschiedenis van mijn oma uit te zoeken! Volgens zeggen was ze koorddanseres in een circus!
Maar ik kan nergens vinden of dat zo is en bij welk circus!
Mijn oma heette Geertruida Maria Gelaudie ! Ze is getrouwd geweest met een Slegtenhorst en later met een van Hoewijk.
Ik hoop dat u mij verder kan helpen.
Mvg G v Geest v Hoewijk
Hoi wat leuk om de geschiedenis te lezen en dat de site een genealogie heeft ik trof in jullie genealogie de achternaam Dörenberg aan. Aangezien ik met de stamboom bezig ben van mijn voorouderen Dörenberg ben ik zeer benieuwd hierna en of hun ook in het circus hebben meegedaan en of er iemand me iets meer kan vertellen? Groetjes Samantha