HomeVerhalenHistorie van Circus Mikkenie

Reacties

Historie van Circus Mikkenie — 17 reacties

 1. Hoi,Na een korte zoektocht op het internet kwam ik dit artikel tegen. Erg leuk om te zien dat u er ook veel intresse in heeft. Ik schrijf dit berichtje met een vraag waar u me misschien verder mee kunt helpen. Mijn opa heeft vroeger bij het circus gezeten als clown/goochelaar. Bij mijn weten heeft hij bij circus mikkenie gewerkt als clown. Bent u in uw onderzoek de naam Harry pitt de lustige vagebond tegengekomen?
  Ik hoor heel graag van u.
  Met vriendelijke groet Emmie van der Mooren (meisjesnaam Dieterman)

  • Beste Emmie, die naam zegt mij helaas niets. Misschien werkte hij in het Circus Mikkenie van Rob Ritman (jaren 70/80) en niet in die van mijn oudoom (jaren 40/50)? Van het Circus van Ritman heb ik wel programmaboekjes. Ik zal die eens nakijken, want de artiesten die daar optraden ken ik niet zo goed. Met vriendelijke groet, Remko Mikkenie

   • Ik zie nu je berichtje pas, mijn opa was in de jaren 40/ 50 bij het circus.
    Ik heb een krantenartikel waarin staat dat erin Leuven een leeuw van het circus ontsnapt was. Hij had 1 van de medewerkers in zijn been gebeten. Dat was mijn opa.
    Ik ben benieuwd of dit idd. Bij jullie circus was.
    Groetjes Emmie

  • Beste Remco,
   Dankjewel voor deze uitgebreide geschiedenis van delft stukje unieke Nederlandse geschiedenis. Zelf ben ik ietwat een enthousiast voor circus, vaudeville etc. Via een kringloopwinkel ben ik ooit in het bezit gekomen van een witte kop en schotel van Circus Mikkenie van Petrus Regout, zodoende dat ik op zoek ging naar de geschiedenis. Weet je toevallig uit welke tijd deze komen? In ieder geval nogmaals dank voor dit fascinerende verhaal!

   • Hallo Jeroen, wow, ik wist niet eens van het bestaan af van dit kopje en schoteltje. Kan je mij een foto sturen? Het moet uit de periode tussen 1948 en 1954 stammen, want toen was het Circus Mikkenie actief. De vader van de circusdirecteur was ooit rond 1900 zelf opzichter in een aardewerkfabriek in Maastricht. Later had hij daar een café en een hotel. Misschien heel brutaal, maar wat zou je willen hebben voor het kopje en schoteltje? Met vriendelijke groet, Remko Mikkenie

    • Oh wat gaaf! Ik moet zeggen dat ik er moeilijk afstand van zou kunnen doen gezien ik het zelf ook een geweldige vondst vond. Niet vanwege de waarde ofzo, maar puur vanwege de uniciteit. Ik kon er dan ook geen enkele vinden online en nogmaals ik heb een diepe liefde voor deze wereld. Ik kan in ieder geval een foto sturen en wellicht kunnen we verder onderhandelen 😉 Stuur mij even een emailadres en dan komt de foto sowieso jouw kant op

     • overigens is het me totaal niet om enige financiële waarde te doen, verhalen zijn zoveel mee waard <3

 2. Beste Ron, graag zou ik van jou een opgave ontvangen waaruit blijkt of er ook nog andere dompteurs
  door Frans Mikkenie zijn ingehuurd. Voorzover dat het geval was verneem ik graag naam/namen per jaar en opgave gepresenteerde diersoort(en).
  Bij voorbaat hartelijk dank, en vriendelijke groet,

  • Beste Peter, dank voor uw reactie, maar ik ben Remko Mikkenie. Ron is mijn neef. Dit is mijn website. Ik kan wel al mijn programmaboekjes er even op napluizen. Ik kom er zo snel mogelijk op terug. Vriendelijke groet, Remko Mikkenie

 3. Ik heb als jonge jongen Sabu met zijn olifanten in optocht de Deventer binnenstad zien binnenkomen.Heb er ook nog een foto van.

  • Wow, dat is wel heel leuk. Ik ben benieuwd naar de foto. Ik heb ook nog heel veel foto’s van Sabu, onder andere uit een erfenis. Sabu woonde destijds bij mijn oudoom de circusdirecteur. Met vriendelijke groet, Remko Mikkenie

 4. circus Mikkenie heeft overwintert in Essen in Belgie bij de nederlandse grens en niet in de duitse stad Essen

  groeten Ton Brands

 5. Beste Remco,

  Er zijn enkele foto’s in omloop met daarop een circuspaard dat door Havank een krans krijgt omgehangen. Zomaar een gekke vraag vanuit de Havankstichting Mateor: hadden de paarden in het circus namen? En zo ja, is bekend hoe dit specifieke paard heette? De foto’s zijn je waarschijnlijk wel bekend, maar voor de meelezers op dit formum een link naar zo’n foto: https://www.beeldbankgroningen.nl/beelden/detail/6fbff218-6086-2bb3-3ed4-8db87bf70ffb/media/b099d2cd-3990-51db-ddd4-8fbc2783eafd?mode=detail&view=horizontal&q=havank&rows=1&page=1

  Met complimenten voor deze site en het openbaren van de historie,

  Een hartelijke groet,

  Joost Rövekamp

 6. Hallo Joost,
  Dank voor de reactie en de complimenten :-). De foto’s zijn mij zeker bekend. Ik heb zelf de originelen :-). Ik heb een album vol met foto’s van deze avond. Ik heb ook een menukaartje van het diner van diezelfde avond waarop Havank in zijn eigen handschrift het boek aankondigt, dat toen trouwens nog een andere werktitel had. Ik heb dit ooit wel eens gedeeld met iemand van uw stichting.
  De paarden zullen vast hun eigen namen hebben gehad, maar die weet ik niet. Ik weet alleen de namen van de artiesten. De vrouw die hier afgebeeld staat is Frans’ vrouw Vibeke.
  Toevallig ben ik morgen en overmorgen in Leeuwarden. Weet u of er nog een naambordje Circus Mikkeniepad is? Die wil ik graag fotograferen. Ik zou ook graag willen weten of u nog meer beeldmateriaal of informatie heeft die ik misschien nog niet heb.
  Met vriendelijke groet, Remko Mikkenie

 7. Wat mooi dat u zoveel weet van dit circus!
  Ik ben al een hele tijd bezig om de geschiedenis van mijn oma uit te zoeken! Volgens zeggen was ze koorddanseres in een circus!
  Maar ik kan nergens vinden of dat zo is en bij welk circus!
  Mijn oma heette Geertruida Maria Gelaudie ! Ze is getrouwd geweest met een Slegtenhorst en later met een van Hoewijk.
  Ik hoop dat u mij verder kan helpen.
  Mvg G v Geest v Hoewijk

 8. Hoi wat leuk om de geschiedenis te lezen en dat de site een genealogie heeft ik trof in jullie genealogie de achternaam Dörenberg aan. Aangezien ik met de stamboom bezig ben van mijn voorouderen Dörenberg ben ik zeer benieuwd hierna en of hun ook in het circus hebben meegedaan en of er iemand me iets meer kan vertellen? Groetjes Samantha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>