Daniel en Willem Makelij – tijdlijn 1698-1728
Volgens mij diende mijn Schotse voorvader Daniel Makelij, de stamvader van alle Mikkenie’s, als soldaat in het regiment Willem van Soutelande tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1713). Na 1709 wordt er niets meer van hem vernomen. Ik vermoed dat hij tijdens de Slag bij Malplaquet op 11 september 1709 gesneuveld is. Zijn laatste zoon Philippus wordt enkele maanden na deze veldslag katholiek gedoopt in Maastricht. Dit in tegenstelling tot zijn andere kinderen die vóór 1709 geboren en Nederduits Gereformeerd gedoopt werden in Bergen op Zoom, Grave en Maastricht. Ik vermoed dat de vrouw van Daniel, Catrijn Cosses, katholiek was en geen noodzaak meer zag om haar laatste zoon gereformeerd te laten dopen, omdat haar echtgenoot toen al overleden was.
Zijn vrouw Catrijn Cosses (Goossens) en hun zoon Willem, die in 1698 geboren werd in Bergen op Zoom, onderhielden na Daniel’s dood warme banden met de soldatenfamilies Werlingshof en Van Esch uit Maastricht. Mijn theorie is dat zoon Willem, die net als zijn vader Daniel de voorouder is van alle Mikkenie’s, is opgenomen in deze familie(s) na het overlijden van zijn vader. Dit blijkt wel uit de verschillende keren dat ze bij elkaar als getuigen optreden. Lambert van Esch zat in 1712 in het regiment Balthazar Jacquot, dat tot 1710 nog onder bevel stond van Willem van Soutelande, en is dus hetzelfde regiment als hierboven genoemd. Dit regiment was gestationeerd in de garnizoenen van Bergen op Zoom, Grave en Maastricht op de momenten dat Daniel Makelij en Catrijn Cosses hun kinderen daar lieten dopen tussen 1698 en 1709, en vocht dus mee tijdens de Slag bij Malplaquet in 1709. Zoon Willem zal later in 1726 trouwen met een nichtje van Lambert van Esch, Maria Elisabeth Werlingshof.
Onderstaande feiten lijken bovenstaande theorie te ondersteunen:
- 1698: Daniel Makelij en Catrijn Cosses laten een kind Willem dopen op 22 augustus 1698 te Bergen op Zoom (Nederduits Gereformeerd).
- 1698: Daniel Makkay en Catharina Jans trouwen in november 1698 te Bergen op Zoom (Nederduits gereformeerd). Maar dit moet een ander (!) stel zijn, want deze Daniel overlijdt in 1703 in Bergen op Zoom. En deze Catharina trouwt in 1705 als weduwe van Daniel in Bergen op Zoom met Johan Herman Bornschuer. Catharina’s zonen Johannes Makay en Johannes Borenschei blijven ook gewoon in Bergen op Zoom. Bij eerder genoemde doop van Willem staat ook niet vermeld dat die onwettig zou zijn.
- 1701: Daniel Macin en Catharina Corsies laten een kind Jan dopen op 16 september 1701 te Maastricht (Nederduits Gereformeerd)
- 1705: Daniel Mertie, Merké of Meclie? (moeilijk leesbaar) en Catharina Goossens laten een tweeling, Daniel en Isabella, dopen op 22 maart 1705 te Grave (Nederduits Gereformeerd)
- 1709: Slag bij Malplaquet op 11 september 1709. Eén batallion van het regiment Willem van Soutelande neemt deel in de voorste linie van de infanterie, veel gesneuvelden. Dit regiment was ook in Bergen op Zoom, Grave en Maastricht op moment van de dopen van kinderen van Daniel en Catharina daar.
Alles hieronder Maastricht, St. Martinuskerk, Rooms Katholiek (tenzij anders vermeld):
- 1709: Daniel Macké en Catharina Houssens laten een kind Philippus dopen op 30 december 1709 te Maastricht (Rooms Katholiek, St. Martinuskerk). Waarom katholiek? Is de vader al overleden? Eén van de doopgetuigen is Petronella Slootmaeker.
- 1710: Christophorus Werlingshof en Catharina Welsen trouwen op 13 november 1710 te Maastricht.
- 1712: Lambert van Esch en Maria Werlingshof trouwen op 7 februari 1712 te Maastricht. Lambert is soldaat onder de compagnie van kapitein Muijser (Sebastiaan Meuser), regiment Balthazar Jacquot (voorheen regiment Willem van Soutelande genaamd).
- 1713: Joannes Hermanus Nos (aantekening: Lamot?) en Catharina Goessens laten een kind Maria Catharina dopen op 20 september 1713 te Maastricht. De doopgetuigen zijn Catharina Welsen en Johannes Henricus Rosendael (in 1712 ook doopgetuige bij de doop van een kind van Christophorus Werlingshof en Catharina Welsen).
- 1718: Een Christophorus Werlingshoff is doopgetuige bij de doop van een kind van Petronella Slootmaeckers (zie 1709).
- 1719: Catharina Goessens is doopgetuige bij de doop van een kind van Christophorus Werlingshof en Catharina Welsen.
- 1721: Philip Mackine (zie 1709) wordt op 16 oktober 1721 begraven te Maastricht.
- 1722: Wilhelm Mecquine (zie 1698) en Catharina Welsen zijn doopgetuigen bij de doop van een kind van Lambert van Esch en Maria Werlingshof.
- 1724: Maria Elisabeth Werlingshof is doopgetuige bij de doop van een kind van Lambert van Esch en Maria Werlingshof.
- 1726: Wilhelmus Mecquene en Maria Elisabeth Werlingshof, kleindochter van Christophorus Werlingshof en nichtje van Maria Werlingshof, trouwen op 10 juni 1726 te Maastricht.
- 1728: Wilhelmus Micquene en Maria Elisabeth Werlingshof laten een kind Catharina dopen op 24 januari 1728 te Maastricht. De doopgetuigen zijn Daniel Micquene (zie 1705) en Catharina Welsen.
Als aanvulling op bovenstaande deze drie vermeldingen, van de broers Willem en Daniel, in de burgerboeken van Maastricht:
- Willem Meckené geboortig van Bergen op Zoom is borger afgeroepen met sijn soon Willem Meckené door den bode Bijlevelt onder het metselaers ambacht en heeft den eedt gedaen in handen van de hr borgermr Olislagers op 22 octob 1734.
- Op den 22 8ber 1734 compareerde Willem Meckinet geboortig van Bergen op den Soom out omtrent 38 jaaren met sijn een soontje ook Willem genaemt out omtrent 0.5 jaaren gepresenteert door Johannes Schamans als mr van het ? metzelaar Ambacht, en heeft den eed als Borger gedaen in handen van den Heere ? Hoogschout van der Heuvel in Juduis en is alson aan hem comparant met sijn soontje het Borgerschap verleent ut moris.
- Op den 27. maart 1741 compareerde Daniel Mickene, Leyendecker geboortig van deGraeff out 33 a 34 jaaren gepresenteert door Jan Louis Delhaij mr Metzelaar van het goit Metzelaar Ambacht en heeft den Eed als Borger gedaen in handen van d’Heer ? Hoogschout Ab van den Heuvel present, dhr Schepen ? van der Haar en is alsoo aan hem comparant het ? Borgerschap verleent ut moris.
Reacties
Daniel en Willem Makelij – tijdlijn 1698-1728 — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>